SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

100 g cukru

  • Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11044 Data: 2020-12-24 08:31:19
  • Jakie parówki są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i seler), wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, stabilizatory: cytrynian sodu, octany sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. 100 g tych parówek dostarczy 208 kcal, w tym 16 g tłuszczów, 13 g białka, 2,5 g węglowodanów, w tym 0,8 g cukrów oraz 1,7 g soli. Plusy: duża zawartość mięsa, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 51616 Data: 2017-08-30 09:40:14
  • Sól czy cukier - co bardziej nam szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zapotrzebowania energetycznego w postaci dodanych cukrów (słodzone napoje, soki itd.). Odpowiada to przybliżonemu średniemu spożyciu dodanych cukrów wynoszącemu około 100–200 g dziennie, przy średnim dziennym spożyciu fruktozy wynoszącym 83,1 g (katastrofalna ilość, biorąc pod uwagę niską dostępność fruktozy w naturalnym środowisku). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 803 Data: 2023-10-09 06:02:51
  • Długość życia jest uwarunkowana rejonem świata, w którym mieszka dana osoba, skażeniem środowiska (powietrza, wody, gleby), nawykami żywieniowymi (stosowaną dietą), odziedziczonymi genami, trybem życia. Na pewne rzeczy mamy wpływ, na inne znikomy (np. polityka energetyczna państwa, wytwarzanie energii z węgla, co powoduje miliony przypadków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3195 Data: 2022-02-19 16:55:21
  • W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 940 Data: 2023-03-06 19:41:41
  • [...] mlecznych dziennie, ryzyko wystąpienia syndromu metabolicznego było mniejsze o 13% przy spożywaniu jednej, dodatkowej porcji 200 g mleka dziennie, jedzenie jogurtów (100 g dziennie) zmniejszało ryzyko wystąpienia syndromu metabolicznego o 18%, jedzenie produktów mlecznych było związane z niższym ryzykiem wystąpienia hiperglikemii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4080 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • [...] izomeryzowany w obecności wodorotlenku wapnia do postaci D-tagatozy, a z powstałej mieszaniny w wyniku krystalizacji otrzymuje się oczyszczoną tagatozę. Wartość odżywcza: 100 g tagatozy dostarczy 150 kcal Plusy: smakiem idealnie przypomina cukier, fermentuje oraz karmelizuje się, można upiec z jej udziałem ciasto drożdżowe - pieczone dłużej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15837 Data: 2017-09-17 11:48:36
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie.  Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 929 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • [...] są lepsze zawsze i dla każdego. Zbyt dużo czynników wchodzi tu w grę, by jednoznacznie polecać lub odradzać dane rozwiązania. Do bardzo dobrych form należą: sprinty na 50-100 m, z odpoczynkiem 100-200 m (truchtem lub marszem), powtarzane 5-20 razy, bardziej zaawansowani mogą wybrać odcinki 100-200 m do przyspieszeń, stacje, obwody z ciężarami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17935 Data: 2019-02-05 13:07:33
  • [...] Ponadto w stałej suplementacji warto mieć magnez (kilkaset mg dziennie), potas (kilkaset mg dziennie), w okresie ciężkich treningów i przy ryzyku infekcji witaminę C (500-1000 mg dziennie). Od czasu do czasu warto sięgnąć po adaptogeny np. tribulus terrestris, ashwagandhę czy różeniec górski (rhodiola rosea). Referencje: Kurosawa Y. Creatine [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2271 Data: 2022-04-07 14:26:42
  • Jaki jogurt pitny jest najlepszy i najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] skrobia modyfikowana, zagęszczony sok o smaku mango 0,3%, barwnik: karoteny, stabilizator: karagen, aromat, witamina E, tiamina, ryboflawina, witamina B6. Wartości odżywcze 100 g jogurtu dostarczy 77 kcal, w tym: 3,1 g białka 1,4 g tłuszczu (w tym 0,9 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 12,9 g węglowodanów (w tym 12 g cukrów) 0,1 g soli Wzbogacony [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22938 Data: 2017-11-27 10:45:14
  • [...] pływania (powolnego) to 327 kcal (waga: 55 kg) lub 545 kcal (waga: 91 kg), godzina pływania wyczynowego (3 km/h) to wydatek 612 kcal (waga 53 kg) oraz 1164 kcal (waga 100 kg), godzina jazdy na rowerze w średnim tempie 20-22 km/h to 436 kcal (waga: 55 kg) lub 727 kcal (waga: 91 kg), bieg z prędkością 12 km/h to wydatek 11,4 kcal na minutę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 31475 Data: 2018-10-18 10:53:46
  • Słodziki: które są naturalne, a które sztuczne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2281 Data: 2020-12-09 08:57:56
  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na bazie mąki, nierzadko z dodatkiem drożdży, lekkie zaś powstaje przy użyciu wysokiego ciśnienia i temperatury. Trzeba mimo wszystko pamiętać, że kaloryczność w 100 g to ponad 300 kcal, a jedna kromka zupełnie nas nie nasyci. I bardzo często ulegając złudnemu poczuciu, że zjadamy produkt „fit”, pozwalamy sobie na znacznie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13754 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • [...] Wszystkie uwzględniały grupę placebo (kontrolną). Wyniki: Rhodiola może mieć wpływ na wydolność fizyczną i umysłową. 200 mg ekstraktu rhodiola rosea (odpowiednik 300-1000 mg korzenia) 2 x dziennie w ciągu 4 tygodni pomogło zmniejszyć stres związany z życiem i pracą, odnotowano zwyżkę nastroju i lepszą wydajność w pracy (82 osoby, badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4099 Data: 2018-09-24 16:04:43
  • Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4976 Data: 2022-05-13 18:19:46
  • Jakie żelki po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] substancja żelująca (pektyna) koncentraty roślinne (czarna porzeczka, marchew) substancja glazurująca (E 903) oleje roślinne (kokosowy, palmowy) aromaty. Wartość odżywcza: 100 g tych żelków dostarczy 332 kcal, w tym: 0,1 g tłuszczu 77,1 g węglowodanów (w tym 56 g cukrów) 5,9 g białka 0,05 g soli. Plusy: żelki są ogólnodostępne, w dobrej cenie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24206 Data: 2017-09-28 08:02:30
  • Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2634 Data: 2021-02-26 09:12:15
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Ile fruktozy to „za dużo”? Oczywiście powyższe zestawienie skutków ubocznych dotyczy dużych dawek fruktozy. Za względnie bezpieczne uznaje się ilości do 100 g dziennie, patologiczne objawy u ludzi wywołuje już 200 g dziennie. Konkretnie w badaniach mówi się o bezpiecznych ilościach fruktozy, czyli mniej, niż 50 g (lub 10% i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4270 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • [...] Johnston BC, Kanters S “Comparison of weight loss among named diet programs in overweight and obese adults: a meta-analysis”. JAMA. 2014 Sep 3;312(9):923-33. doi: 10.1001/jama.2014.10397. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25182101 Tian Hu, Katherine T. Mills, Lu Yao, Kathryn Demanelis, Mohamed Eloustaz, William S. Yancy, Jr, Tanika N. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4070 Data: 2019-08-04 09:04:55